Kocaali Ziraat Odası > Haberler > Fındık Bahçesinde Toprak Numunesi Alımı

Fındık Bahçesinde Toprak Numunesi Alımı

Bahçenin genel durumu bilinerek ve eğim dikkate alınarak göz hizası ile fındık ocaklarındaki dalların taç izdüşümünden;

Toprağın üst bitki örtüsü temizlenerek (ot ve benzeri), V şeklinde 0-30 cm kadar ( bel küreğinin ebadınca)  çukur açılır, içi boşaltılır.
Açılan çukurun kenarından 3-4 cm kalınlığında (30 cm derinlikte) kadar dilim alınır. 0-20 dekar(dönüm) arazinin toplam 7-8 adet farklı yerlerinden alınan bu topraklar bir kovada toplanır.

Alınan bütün topraklar temiz bir zeminde harmanlanıp karıştırılarak içerisinden 2 kg kadarı bir poşete alınır, arazi bilgileri kurşun kalemle bir kâğıda yazılarak üzerine eklenir.

Aynı arazi içerisinden zikzak çizilerek alınan topraklar bütün araziyi temsil etmelidir.

Aynı arazi içerisinde toprak farklı özellikler gösteriyorsa ( eğim, taşlık, …vs) numune sayısı ona göre çoğaltılabilir. Numune 0-20 dekar araziden özelliklerine göre birden fazla olabilir.

20 dekar (dönüm) araziden büyükse her 20 dekarda 1 numune olmak üzere numune sayısı artırılır.

Alınan numune kapalı ortamda gölgede kâğıt üzerinde soba v.s yanında olmayacak şekilde oda sıcaklığında kurutulur. Başka bir işlem yapılmadan Laboratuvara getirilmelidir.

TOPRAK ÖRNEKLERİ NERELERDEN ALINMAZ?
  • Önceden gübre veye kireç atılmış yerlerden,
  • Hayvan gübresi yığılan yerlerden,
  • Harman yeri ve hayvan yatmış yerlerden,
  • Sap, kök ve yabani otların yakıldığı kısımlardan,
  • Tarlanın çukur ve tümsek yerlerinden, tarla hudutları ve yakınlarından,
  • Ağaç altlarından, dere, orman, su arkı ve yollara yakın kısımlardan,
  • Sıraya gübreli ekim yapılan mahsullerde sıra üstlerinden toprak örnekleri alınmaz.